Kultbilar finns på så många olika sätt – inom filmen, musiken och annat. Naturligtvis så skiljer det sig vad just du tycker en kultbil är. Du kanske att en viss bil är det för dig, medan en annan inte fattar vad du pratar om egentligen.
Men jag kommer ta upp några som jag tycker är lite kultbilar för mig i alla fall. Så är det upp till dig om du tycker detsamma. Sedan beror det på olika orsaker att de har blivit kultbilar. Dels för att de är snabba och coola. Men det kan också vara att bilen är så totalt töntig och konstig, bara det gör att bilen blir kult.
Det känner du säkert igen även inom filmens värld. Då du har sett en film och den är egentligen inte bra men den har ändå blivit en kultfilm. Dessutom inom musiken kan det också vara så. Du hör en låt som egentligen bara är nonsens, men har blivit kultmusik, ett bra exempel på det är ju till exempel – Fågelsången, En evighetsmaskin eller Hej, hemskt mycket hej, detta bara för att nämna några.
När man har sett en häftig bil på bio och hört hur den låter, och framför allt sett hur fort den kan köra. Så kan jag bara snacka för min del, men jag har önskat att det var jag som satt bakom ratten istället. I den snabba jaktscenen, där jag blir jagad av polisen eller jag en elak snubbe. Tur att det går att drömma sig bort ibland. Jag har alltid gillar när det går fort.
Eller önska sig att jag hade just den bilen i mitt garage. Men jag är absolut nöjd med min Dodge -58 i mitt garage och att jag får ta ut henne och lufta henne ibland när det är fint väder. Dessutom att jag kan visa upp Dodgen för andra och få beundrande blicka och att de blir lite avundsjuka på mig. Och de anser att jag har en kultbil som de drömmer om!

Kultbilar inom filmen

Här kommer några av de bilar som jag tycker har haft betydelse för filmens värld!

General Lee

1969 Dodge Challenger från serien – The Dukes of Hazzard
Ni som såg serien kommer säkert ihåg General Lee, med sin orange lack och siffrorna på dörrarna. Denna show sändes från 1979 till 1985 och det handlade om de två bröderna Luke och Bo Dukes som körde mycket fort runt Hazzard County i General Lee. Medan de gjorde goda gärningar och försökte undvika att bli haffade av polisen som ständigt var i släptåget. Tv-versionen så var det mycket om biljakter och bilar. Vilket gjorde att General Lee fick en betydande roll i serien. Dörrarna gick inte att öppna och bilen kunde köra hur fort som helst. För varje vecka så gjorde General Lee coola hopp och stunts. Bilen överlevde alltid och fick aldrig en skråma. År 2005 fick General Lee återvända som den perfekta bilen fast då på filmduken med samma namn som serien.


Shaggin´Wagon/Mutt Cutt

1984 Ford Econoline från filmen – Dum och dummare
Denna bil satte sina spår som en av de töntigaste bilarna i filmhistorien. Den blev specialtillverkad enkom för filmen. Karossen kläddes med päls, fick sina öron och tungan där fram, svans, ögon och nos.


Eleanor

1967 Shelby Mustang GT500 från filmen – Gone in 60 Seconds
Det är en kultbil om någon. Tack och lov så var det inte en enda äkta Shelby som kom till skada i filmen. Det byggdes 12 replikor till filmen. Fem av dessa total havererades. Nicolas Cage och producenten Jerry Bruckheimer tog var sin replika själva efter att filminspelningarna var slut. Cage tar ut sin bil ibland för en spinn runt kvarteret men Jerry låter sin bil stå i garaget.
Helt klart att det finns många fler än dessa!
Svenska kultbilar