Det har visat sig att Saab och Volvo förekommer ofta på den vita duken och betydligt fler gånger än Ferrari och andra sportbilar. Dessa bilmärken förekommer i totalt, hittills, 10 775 filmer, tv-serier och dokumentärer. Av dessa är det 8 417 filmer och då är det Volvo syns i och 2 358 som Saab syns i. Jämför man antal Ferrari som bara har syns i 1 622 filmer, tv-serier och dokumentärer.
Det är ingen slump att det är Volvo som har syns mest, dels beror det att det har sålts fler Volvobilar jämfört med Saab. Men även att Volvo har som trumfkort att deras märke är mer känt som en säker bil, och då framför allt i USA. Samtidigt som att Volvo kombibilar alltid varit populära familjebilar.
Saab med sin CombiCoupé modell är inte lika bra som ett transportmedel för en tvåbarnsfamilj på filmduken. Därför är det inte så konstigt att Volvo 240 är den särklass mest populäraste svenska bilen på film. Dessutom att de håller och tåliga i så många år gör att de är populära att de oftast används.
Därefter kommer Saab 900 på andra plats. Som faktiskt är Jerry Seinfelds favorit som han använde sig av sin tv-serie. Används oftast i serier från England mycket för att den har ett karaktäristiskt utseende. Vilket har uppskattats av många.
På tredje plats så kommer Volvo 140. Det är samma sak där som med 240:ans drag. Att den är slitstark och säker bil.
Bilmodeller väljs med stor omsorg. Dels för att den påverkar filmens karaktär men även för att bilar på film har blivit en allt viktigare form av produktplacering för bilföretag.
Men det bilmärke som syns mest på filmduken, då har verken Volvo eller Saab en chans mot ettan – Ford. Som finns med i hela 50 171 filmer, tv-serier och dokumentärer. Två ligger Chevrolet. Därefter kommer tyska bilarna Mercedes och Volkswagen, som följs av det franska bilmärket Renault.
Riktigt spännande onödigt vetande tycker jag!