Saab Sonett

Började tillverkas 1956 och utvecklas i flera variationer. Det är Saabs svar den smäckra två-sitsiga sportbilen som blev allt vanligare på den tiden. Bildesignern Rolf Mellde att det skulle tillverkas ett antal tvåsitsiga sportvagnar då racing regleringarna gjorde deltaganden med vanliga bilar omöjligt.
Saab Sonett blev känt utanför sportbilskretsar när Rolf Wesenlund och Harald Heide-Steen Jr hade en sketch på tv på 1970-talet – Hos Tandläkaren. Dessutom så har Grynet Molvig kört runt i en Saab Sonett i filmen Bamse. Men den som verkligen har satt bilen i filmhistorien är Clint Eastwood som Dirty Harry när han kör omkring med en Saab Sonett i filmen Sudden Impact.

Volvo P1800

Började tillverkas 1961 och ända fram till 1973. Detta var den första Volvon med en B18-motor. Denna bil

är också besläktad med Volvo Amazon. Vilket kan vara svårt att förstå. I och för sig så fanns det en tidigare sportbil som Volvo hade gjort P1900 men det blev inga framgångar med denna bil.
Bilen ritades av Helmer Pettersson och hade tidigare varit praktikant hos det italienska företaget Frua och har lite finger med i spelat att Volvo P1800 skapades.
Volvo P1800 fick genomslagskraft när den blev känd som Roger Moores karaktär Simon Templar i den populära tv-serien Helgonet som sändes på tv under 1960-talet, allt som allt 118 avsnitt. Roger Moore har alltid förknippats just med Volvo P1800, även sedan efter att började spela James Bond.
Den dåvarande kronprinsen Carl Gustaf fick ta emot en P1800 1966 som var ljusblå och med ekerfäljar och svarta skinnsäten. Detta blev hans första egna bil och registreringsnumret var, AA 1515.

Denna bilmodell har vunnit många priser i utställningar och varit med i olika race. Min mamma drömde alltid om att hon skulle äga en P1800, ska kanske tillägga att Helgonet var hennes favoritserie på 1960-talet.
Dessa var bara några få av de svenska kultbilar som finns!